17 Şubat 2012

Nostalji- Sabun Sepeti Yapımı / DIY Soap Basket

 
 
26 sene önce ben ilkokula giderken canım Annem bu sabun sepetlerini yapar, çevresinde satardı. Hatta sokak sokak arabasıyla yumurta satan bir amca, sepetlerin renklerini söyler annem siparişlerini yetiştiremezdi. O zaman sanırım pek süs eşyası yoktu.
Babam madende çalıştığı için, işyerinden bolca sabun verilirdi.Ambalajını bile hatırlıyorum, turuncu karton üzerinde de ' RAG' Deutsche  Steinkohle alm. Alman Taş kömürü yazıyordu.

Anneme çok heveslenirdim sabun sepetlerini yaparken bende elime alıp denemiştim. Annem haklı çıkmıştı, yapamamıştım.Kolay gibi gözüksede iğneyi batırmakta çok zorlanmıştım, insanın parmak uçları resmen zonkluyor.
Sepetin sap kısmını annem büyük boy deterjanın plastik sapını kullanırdı, sadece 3 adet sap çıkardı, yetiştiremezdi. Komşudan bile aldığını bilirim.Naile yenge kulaklarını çınlatıyorum :)
Resmen geri dönüşüm projesi gibi.
Bu sepeti Annem için hazırladım, sabırsızlanıyorum acaba yaptıklarını hatırlayacak mı ?




26 years ago my mother make these soap baskets and sell it around and in our neighbourhood. Even a man, who selling with his car eggs ,street by street, orders the colors of the baskets.
I think at this time ,there were not many decorative items.,
My father worked in a coal- mine, so the workplace gave him a lot of soap.I remember the soap package was orange and on the package was written RAG' Deutsche Steinkohle ,which means German Stonecoal.
As a child I tried to make these basket , but my mother was right, i failed :)Even it seems easy , my finger tips throbs.
I prepared this soap basket for my mother, will she remember her project?

Malzemeler  / Materials

iğne / needles
makas / scissor
süslemek için çiçek   / flowers to decorate
 ( ki annem çiçeklerini de kendisi yapardı), ( my mother make her own flowers )
plastik sap / plastic handle
sarmak için annem rafya kullanıyordu, ben biraz bugüne uyarladım kurdele kullandım.
to wrap my mother used raffia, i use ribbon

 
 


İğneleri sabuna altlı üstlü batırın, parmak uclarına dikkat.
 Pick the needles into the soap, be careful protect your finger tips


 
 


 kurdele ya da rafyayla sarın/ wrap it with raffia or ribbon

 
 

ve süsleyin / and decorate


11 Şubat 2012

Hediye Kırkyama Örtüsünü Tamamladım

Bu Kırkyama örtüsü sevgili anneannemize hediye gelmiş, ama arka yüzü tamamlanmamış halde. Anneannemiz elinde dikmeye çalışıyordu. Diktiği arka yüzünün pek uymadığı söylenince, bende eğer isterse tamamlayacağımı söyledim, çok sevindi.
keşke biraz daha muntazam dikilseymiş...arka yüzü için artık parçaları ( ki artık demeye şahit ister ) , önce onları makasla düzelttim, sonra makine dikişi geçtim.
Yastık kılıfı dikmeye planlıyordum kısmet anneanneyemiş :)



 
ön kısmını elimde teğelledim, sonra ( içime sinsin diye) çima dikişiyle tamamladım :)

6 Şubat 2012

Keçeden Baykuş ' Bir Bakış Baktın '

Bu sevimli baykuşları keçeden kestim , cep telefonu kılıfının üzerine dikmeyi planlıyorum.Ancak gözlerini hangi ifadeyle dikeceğimi bilmiyorum. Gözbebeklerini değiştirirken fotoğraflarını çektim.Acaba hangi şekilde dikmeliyim?



 
Şaşkın
 


 
transta / uykucu



endişeli




çaresiz

 

Hayko Cepkin'i seviyorum :)


kızgın



şapşal ?



4 Şubat 2012

Krapon Kağıdından Büyük Gül Yapımı / Large Crepe- Paper Rose

Malum Sevgililer Günü yaklaşıyor. Bir kaç sene öncesi, cnbc- e kanalında Martha Stewart'ın programında görmüştüm yapımını.
Evde sadece bir renk ve yarım rulo krapon kağıdı olduğu için tek gül yapabildim :( Ben krapon kağıdını keserken çift kullandım.Maalesef bizdeki krapon kağıtları onların kullandıklarından daha ince, tam onların ki kadar esnek olmasa da , yine de biten gülünüz güzel gözüküyor. Elinizden bırakmak istemeyeceksiniz :)
Herkese iyi çalışmalar.Sevgiyle kalın...



Malzemeler:

Krapon kağıdı (yeşil ve gül rengini kullanmak istediğiniz herhangi bir renk), makas, tel (ince ve kalın), yan keski, silikon tabancası , kalem (yapraklarını şekillendirmek için)




 Gül yapımını izlemek için buraya tıklayın.Martha Stewart'ın sayfası açılacaktır.






1 Şubat 2012

Teşekkürler Tuğçe Hocam

   Bir bireyin yetişmesinde, gelişmesinde, aileden sonra en büyük etken öğretmendir, denir. En kutsal mesleklerden birisidir Öğretmenlik’.
Kuşkusuz, değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Gün gelir öğrencilik yıllarında taklidini yaptığımız öğretmenlerimizi, büyüdüğümüzde saygıyla anarız.

   Bazen ise öğretmenlerimizi sert bakışıyla, otoritesiyle, anlatma üslubuyla, bizlere olan yaklaşımıyla hatırlarız.Bir kargaşa ya da yanlış anlaşılmış bir davranışla başlamış öğretmen diyaloğunun bile, bir müddet sonra tatlıya bağlandığını anımsarım.
 Kısacası hayatımız boyunca tanıştığımız , birlikte zaman geçirdiğimiz, her öğretmenin değeri ve önemi ayrıdır.

Bizim dikiş Öğretmenimiz ‘ Tuğçe Hocamız’ da ayrıydı. Geçmiş fiil kullanıyorum, çünkü ne yazık ki Hazır Giyimde ders vermeyecek…ki bu büyük bir kayıp! İnşallah bu değişir!

Spinoza der ki : '' İnsan için en değerli olan şey yine insandır.'' En iyi yatırım insana yatırımdır, ama bazılarının bunu bilmediği ve işine gelmediği apaçık ortada.Neyse susuyorum...

Tuğçe Hocamız her öğrenciye iyi niyet besleyen, kin tutmayan, öfkelenmeyen , ki kursiyerler olarak başına üşüşüp onca sorular karşısında sakinliğini koruyup, hepimize teker teker cevap veren, dikiş hatalarımızı affeden :) bize değer veren, kimi zaman esprileriyle güldüren, kimi zaman ders sonuna yakın okuduğu hikayeleriyle bizi düşünmeye teşvik edendir.
Dört senede alınan dikiş derslerini, sadece dört aylık kısa bir süreçte , hiç dikiş bilmeyenlere sevdirmek, öğretmek/eğitmek büyük cesaret ister, arkadaşlar.

Bizi dikiş konusunda yüreklendiren , sevgisini , ilgisini ve bilgisini , deney birikimlerini sakınmadan paylaşan Tuğçe Hocama teşekkür eder , verdiği emeklere minnettar olduğumu ve onu asla unutmayacağımı bildirmek istedim. İyi ki varsınız hocam , sizin öğrenciniz olmaktan gurur duyuyorum.Sevgi ve Saygılarımla.