15 Aralık 2010

Maklube yemeği

Görümcemden öğrendiğim çok lezzetli bir yemek.Ona burdan teşekkürlerimi gönderiyorum.
Ben iki kişilik için pişirdim:)Küçük bir tepsiye hazırladım afiyetle silip süpürdük. :)

Malzemeler : (2 kişilik)
1 adet kuru soğan
1 adet (orta boy) patates
1 adet (orta boy) patlıcan
150 gr. dana eti
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
tuz, sıvıyağ

süslemek için : salata ve 1 tepeleme kase yoğurt

Yemeğin ön hazırlığı biraz zahmetli olsada bu yemeği pişirdiğinize asla pişman olmayacaksınız.Hadi bakalım kolay gelsin..

Yapılışı :

Patatesi soyup,küp şeklinde doğrayın, biraz tuz ekin ve kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartın.Patlıcanın kabuğunu alacalı kesin, küp şeklinde doğrayıp su da bekletin, bezin üzerine çıkarıp kurulayın, tuzlayıp kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartın.Pirinçleri yıkayıp sıcak suda bekletin.

 Kuşbaşı doğradığınız dana etini suyu çekinceye kadar pişirin.Suyu çektiğine biraz yağ ve tuz ekleyip soteleyin. Başka bir tavada, suyunu süzdüğünüz pirinçleri  az yağda kavurun.Gelelim zurnanın zırt dediği yere:) Şimdi maklubenin makbul olduğu zaman.
Soğanın kabuğunu soyup, halka şeklinde doğrayın.Küçük bir tencerenin içince biraz sıvı yağ koyun üzerine halka halindeki çiğ soğanları yerleştirin.Şimdi döşeme zamanı...Üzerine pişirdiğiniz eti onun üstüne patatesleri, patlıcanı ve pirinçleri yerleştirin.tahta kaşık ile HAFİF bastırın.1 su bardağı sıcak suyu ekleyip ocağın üzerine koyun.Suyu fokurdamaya başlayınca en kısık ateşte yaklaşık 15-20dk pişirin.10dk demlenmesini sağlayın dinlendirin.Yuvarlak bir tepsiyi tencerenin üzerine kapatıp hızlıca ters çevirin yavaşça tencereyi çekin. Kuleniz biraz dağılacaktır:) kenarına hazırladığınız salata ve yoğurdu kaşık yardımıyla istediğiniz şekilde tepsiye yerleştirin.Afiyet olsun...

2 yorum:

asu dedi ki...

ellerine sağlık canıım ve de afiyet olmuştur inşaallah bi sonrakini beraber yeriz umarım öptümm:
))

emiza dedi ki...

ahaaa ilk yorumda görümcemden gelmiş.Seninkinin yanında biraz sönük kaldı hocam :)